Koci kuzyni: jaguar – przepiękny drapieżnik

Koci kuzyni: jaguar – przepiękny drapieżnik

KAROL PRES

Jaguar amerykański to trzeci największy kot na świecie – zaraz po lwie i tygrysie. Zaliczany do rodziny panter, jest spokrewniony z wcześniej już wspomnianymi lwem i tygrysem oraz panterą i panterą śnieżną. To największy kot zamieszkujący zachodnią półkule. Gatunek ten zamieszkuje głównie tereny Amazonii w Ameryce Południowej, ale spotkać można go także w Ameryce Środkowej oraz w USA, mniej więcej w południowych rejonach kraju.

Ten drapieżnik wyglądem bardzo przypomina lamparta przez co łatwo go z nim pomylić. Natomiast jeżeli dokładniej przyjrzymy się obu gatunkom można zauważyć różnice pozwalające na rozróżnienie tych kotów. U jaguara cętki na futrze są większe oraz w mniejszej ilości niż u lamparta. Także szczęka jaguara jest większa oraz ogólnie ma on masywniejszą budowę ciała od lamparta. Można także spotkać się z czarną odmianą jaguara nazywaną czarną panterą. Futro takiego osobnika jest jak sama nazwa wskazuje barwy czarnej. Jeśli natomiast przyjrzymy się mu z bliska można dostrzec cętki na jego ciele. Długość ciała przeciętnego jaguara wynosi od 100 do niecałych 200 centymetrów. Jego ogon może osiągać nawet do 75 centymetrów. Waga mieści się w przedziale potrafi od 55 do niecałych 100 kilogramów a czasami dochodzi nawet do 150 kilogramów, w przypadku samców. Samice są mniejsze. Ciało jaguara jest umięśnione i dobrze zbudowane. Jego łapy są krótkie, ale silne i szeroko rozstawione. Ogon jest gruby i masywny. Głowa jest duża i okrągła a uszy i oczy są niewielkie. Jaguary na wolności żyją do 11 lat. Te w ogrodach zoologicznych potrafią dożyć nawet 23 lat co czyni je jednymi z najdłużej żyjących kotowatych.


Koci kuzyni: jaguar – przepiękny drapieżnik

Jaguar zamieszkuje gęsty las deszczowy gdzie świetnie wspina się na drzewa. Często przebywa na terenach blisko wody i podobnie jak tygrys, uwielbia pływać i robi to bardzo dobrze. Jest aktywny głównie nocą. Wtedy też poluje. Jego zdobycze to duże ssaki naziemne, żółwie oraz myszy. W wodzie natomiast poluje na ryby, żaby oraz zdarza mu się nawet zaatakować aligatora. W znacznym stopniu wiedzie żywot samotnika, jak większość dzikich kotów. To drapieżnik tropiący swoje ofiary i stosujący zasadzki. Jest też gatunkiem zwornikowym, odgrywając istotną rolę w stabilizacji ekosystemu i regulacji populacji zwierząt, na które poluje.


Koci kuzyni: jaguar – przepiękny drapieżnik

Jaguar jest gatunkiem objętym ochroną. Wiele z nich spotkać można jedynie w ogrodach zoologicznych. Gatunkowi nie przysługuje ochrona prawna w Ekwadorze i Gujanie. Poza kłusownictwem, powodem wymierania tego gatunku są zmiany klimatyczne i znaczne zmniejszanie się terenów leśnych w miejsce których powstają rancza, pastwiska oraz pola uprawne. Jaguarowi najbardziej szkodzi człowiek oraz postępująca urbanizacja i przemysł. Jeśli sytuacja nie poprawi się, jaguara będziemy mogli spotkać niestety już tylko w ogrodach zoologicznych.